GRIU

GRIU
Griu

divendres, 5 d’abril del 2013

GRIU, folk català de la Plana de Vic!

GRIU, Folk de la Terra Catalana
Griu és un grup de folk rock català d'Osona. El seu repertori propi, ja sigui amb veu o instrumental, segons el tema, pot tenir moltes ressonàncies cèltiques o gòtiques, però també té aires càlids del mediterrani. Griu, recull la tradició musical osonenca i les diferents influències que hi arriben, ja siguin del nord pel Pirineu i la vall del Ter; de l'oest per la depressió de l'Ebre; o de l'est i del sud, pel Mediterrani. 

Griu es vol definir com un grup del folk cèltic d'arrel catalana. Griu és una bèstia mitològica única en el panorama musical actual, amb un segell molt propi, molt genuí. Podríem dir que, dins de la categoria de folk rock, Griu fa un producte únic: rock mitològic, rock mitològic català, o també, dit d'una altra manera, rock èpic, rock èpic català. 

Griu, l'esgarip de la terra
Griu és un grup de la Plana de Vic!!! Els components de Griu som de Malla, Hostalets de Balenyà i Muntanyola, de la Plana de Vic. Les arrels de GRIU s’endinsen en la cultura folk osonenca, catalana, d'influència cèltica (europea), mediterrània, de la qual deuen la seva música tradicional. Tanmateix, però, a través d’aquesta introspecció i recerca se n’actualitzen harmonies  i ritmes. La combinació de la sonoritat moderna i elèctrica amb instruments tradicionals osonencs dóna com a resultat un producte musical únic  amb tanta potència melòdica que sorprèn: un folk amb força. Una bèstia folk! O una bèstia rockera, segons el tema. Aquest producte musical el fa ideal tant per concerts en els bars més animats, com en grans escenaris. 



Instruments tradicionals catalans
GRIU canalitza el seu esperit èpic per mitjà de la voluntat festiva moderna. Ho fa barrejant instruments de base elèctrica i instruments acústics. Un exemple, d’això, en són la utilització d’instruments tradicionals catalans: flabiol, sac de gemecs, acordió diatònic, entre d’altres... Griu, amb el seu folk pop català o folk rock català de caràcter èpic el fa ideal per als escenaris de festes majors. 

INSTRUMENTS I COMPONENTS DE GRIU:

GUITARRA ACÚSTICA I ELÈCTRICA: JORDI RODRÍGUEZ
BATERIA: JORDI FÀBREGAS
BAIX I GUITARRA: XAVIER BALIELLAS
SAC DE GEMECS, FLABIOLS, FLAUTES, CLARINETS, ACORDIÓ DIATÒNIC, VEU: RAMON REDORTA
Griu
Annex:

UN GRUP QUE ES FONAMENTA SOBRE UN TREBALL DE RECERCA DE LA TRADICIÓ MUSICAL DE LA COMARCA D’OSONA:

Ramon Redorta, el solista i la veu del grup, és un músic que ve de l’escena tradicional, el qual ha realitzat un treball de camp de la música tradicional d’Osona durant molts anys per recuperar melodies, cançons i, també, instruments tradicionals com la cornamusa i el flabiol o l’acordió diatònic dels corrandistes. A tall d’exemple una de les seves recerques va descobrir un tipus de flabiol diferent, de morfologia més prima i amb un timbre més dolç, i d’una tècnica interpretativa ben diferent dels altres flabiols.  Aquest flabiol només el tocaven en tot Catalunya dos avis que acompanyaven balls de bastons, els quals li van ensenyar la vella tècnica. Redorta té una monografia sobre aquest flabiol en un llibre editat per l’Ajuntament d’Arbúcies, amb col·laboració de la Festa del Flabiol*. Ara, aquest flabiol del segle XIX, puja per primer cop als escenaris i se sent junt amb la guitarra elèctrica, bateria i baix. L’efecte és equivalent a sentir música nòrdica, però aquesta és nostra, ja sigui per timbre, per tècnica o per execució, és genuïna i autèntica, de Catalunya i des de Catalunya al món. Folk rock de la terra!


*Podeu llegir les monografies de Ramon Redorta publicades als dos opuscles "Col·loquis del flabiol 2006"(pàgines 15-24), i "Col·loquis del flabiol 2010" (pàgines 7-12) editats per l'Ajuntament d'Arbúcies. Paral·lelament a la recerca, Ramon Redorta ensenya a tocar el flabiol i tamborí a la mainada en l'àmbit de l'escola, i dirigeix una formació musical infantil que té com a instrument principal el flabiol. També, Redorta és cap de colla d'un grup de bastoners, director musical i coreògraf de l'escena tradicional catalana.

Contacte:
griufolkmusic@gmail.com
griurock@gmail.com

1 comentari: