GRIU

GRIU
Griu

divendres, 12 d’abril del 2013

Els temes de la maqueta

La nostra música parla de la Plana de Vic, de les serres del seu entorn, d'Osona, de la gent que hi viu. Per arribar a més públic, ha calgut enregistrar una maqueta. El responsable d'enregistrar la maqueta ha estat David Abadía, "Musiquista". El "Musiquista" té el seu estudi a Muntanyola. La "demo" és una petita mostra del que fem, però és força representativa de les nostres composicions. En total, quatre temes. Aquests són els títols de les cançons per ordre alfabètic: Adéu Irlanda, Almogàvers, Cervesa i Riera de Múnter.

Adéu, Irlanda
És un tema que, com el nom resa, evoca els paisatges de l'illa gaèlica per excel·lència, Irlanda. Un dels components, en Ramon, hi ha estat. La cançó, que és instrumental, és un cant a la bellesa paisatgística de l'illa, i a la calidesa de la seva gent. L'instrument que narra aquesta petita història amb l'illa, el que dialoga constantment amb ella, és un flabiol de boix d'Osona, un flabiol antic tocat a dues mans, un flabiol amb una veu molt catalana, amb un timbre propi de la Plana de Vic. El flabiol, que representa un català, un personatge de caràcter mediterrani, ens recita un poema de comiat a les terres plujoses d'Irlanda. És, alhora, aquesta cançó instrumental, doncs, un cant pel retorn anhelat a la pròpia terra; un retorn ferm als orígens i, per tant, als valors dels pares i dels avis; un retorn melangiós a Osona, a una terra fèrtil i bonica; i un retorn a Catalunya, un país amb la claror del mediterrani. Roda món i torna al born. Tornem cap a casa!!!!

Els camps de la Plana a l'abril evoquen el verd d'Irlanda.
Cervesa
És una cançó que és fidel a l'estil dels vells corrandistes de la comarca d'Osona, com en Joan Bover "Joanet de Cal Rei", o Ton Arumí "En Verdaguer". Ramon Redorta n'és deixeble dels dos. La sonoritat de l'acordió diatònic, així com la interpretació, és feta a l'estil i caràcter de com s'acompanyaven les corrandes a la Plana entre els anys 30 i 50 del segle XX. La cançó reprodueix un recital de corrandes, totes dedicades a la cervesa, que n'és el nexe. De fet, aquestes corrandes són portades a l'ambient de taverna d'una nit de Vic. Són, el conjunt d'aquestes corrandes, per tant, una cançó de taverna. Cervesa és una cançó per ser cantada per tothom a dins d'una taverna o pub. Una cançó alegre per animar la gent i acompanyar-ho amb un bon glopet de cervesa! Un himne pels cervesers catalans!

Riera de Múnter
Riera de Múnter, al seu pas pel Puig de Malla.
Aquest tema és inspirat en un una petita riera o torrent que rega els termes rurals de Muntanyola i Malla. Aquest torrent, que desaigua a la Riera de Tona, s'anomena: Riera de Múnter. La cançó evoca la davallada de l'aigua del torrent enmig dels vessants pedregosos de terrers i marga d'Osona. A més, el nom de "Múnter", el qual denomina una parròquia de la Plana en els contraforts de Muntanyola, és un topònim d'origen cèltic que significa: patriarcat o comunitat. Així, doncs, d'aquesta manera musical, es vol recollir aquest testimoni de la petjada cultural de tall centreeuropeu a la comarca.

Almogàvers
Almogàvers és un tema que vol transportar-nos a les gestes de la Gran Companyia Catalana d'Orient descrites a les Quatre Grans Cròniques (segles XIII-XIV). Els almogàvers, després de conquerir Neopàtria, a Grècia, s'endinsen a la península d'Anatòlia, en terres turques, trobant-se amb gent, pobles i cultures exòtiques molt diferents. El seu pas marcial fa tremolar la terra per on passen. L'exèrcit de mercenaris almogàvers, malgrat el seu caràcter temerari i saquejador, és el testimoni d'una època d'esplendor i predomini de la nació catalana a la mediterrània. El tema és una marxa que homenatja els triomfs i la glòria de l'exèrcit català.

Camí de La Fàbrica (Malla), on vàrem enregistrar el videoclip d'Almogàvers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada